Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
2021’in başında Signal ve Telegram, uygulama mağazası trendlerinde listenin başını çekti. Her iki sohbet uygulaması da WhatsApp, Facebook Messenger ve SMS’den daha fazla gizlilik vaat ediyor. Ama ikisi arasında bazı büyük farklar var. İşte bilmeniz gerekenler:
Signal ve Telegram, kendilerini özel ve güvenli olarak tanıtırlar. İkisi de büyük bir teknoloji şirketine ait değil. Signal kar amacı gütmeyen bir kuruluşa aittir, Telegram ise kar amacı gütmeyen bir şirkete aittir.
Hem Signal hem de Telegram, çıkartmalardan fotoğraf ve dosya aktarımlarına, sesli ve görüntülü aramalara kadar tüm standart özelliklere sahip sohbet uygulamalarıdır.
Signal ve Telegram, iPhone, iPad ve Android için uygulamalar sunar. Her biri ücretsizdir ve her ikisine de kaydolmak için ihtiyacınız olan tek şey bir telefon numarasıdır. Her ikisi de Windows PC, Mac veya Linux sisteminde sohbet edebilmeniz için isteğe bağlı masaüstü uygulamaları sunar ve size bilgisayarınızda da sohbet etme imkanı sunar.
Signal, gizlilik için sıfırdan inşa edilmiştir.. Signal’deki tüm konuşmalar ve diğer iletişimler, Signal çalıştıran cihazlar arasında uçtan uca şifrelenir. Signal’den sorumlu şirket olan Signal Foundation, istese bile mesajlarınızı göremez.
Telegram, isteğe bağlı uçtan uca şifreleme sunar. Telegramda uçtan uca şifreleme ile sohbet etmek istiyorsanız “Gizli Sohbet” başlatmanız gerekiyor. Signal’de her şey, varsayılan olarak ve her zaman gizli bir sohbettir. Tüm Telegram mesajları, siz ve Telegram sunucusu arasında şifrelenir, ancak Telegram’dan sorumlu şirket, eğer bir “Gizli Sohbet” başlatmazsanız, teknik olarak mesajlarınızı isterse sunucusunda görüntüleyebilir.
Ayrıca Telegram’da bir “Gizli Sohbet” grubunuz olamaz. Yalnızca iki kişi arasındaki görüşmelerde uçtan uca şifreleme alabilirsiniz. Telegram’dan farklı olarak Signal, şifreli grup sohbetleri sunar.
Tüm Signal konuşmalarınız varsayılan olarak yalnızca cihazınızda saklanır. Telegram’da bunlar Telegram’ın sunucularında saklanır ve cihazlarınız arasında senkronize edilebilir. (Yine de Signal’i birden fazla cihaz arasında kullanabilir ve mesajları bir cihazdan diğerine senkronize edebilirsiniz. Ancak Signal’e web üzerinden giriş yapıp tüm konuşmalarınızı orada bulamazsınız.)
Signal tamamen açık kaynaklıdır; hem Signal istemcilerinin kodu hem de Signal sunucusunun kodu GitHub’da bulunabilir. Telegram uygulamalarının kodu açık kaynaklıdır, ancak Telegram’ın sunucu yazılımı açık kaynaklı değildir.
Bazı güvenlik araştırmacıları, Signal’in şifreleme protokolünün Telegram’ın MTProto şifreleme protokolünden daha iyi ve kurşun geçirmez olduğunu iddia etse de, bu karmaşık ve tartışmalı bir konudur.
Signal uygulaması, bağışlarla kurulan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Signal Foundation tarafından geliştirilmiştir. Telegram, kar amacı gütmeyen bir şirket tarafından yönetiliyor ve talihsiz bir kripto para teklifi de dahil olmak üzere çeşitli para kazanma planlarıyla boğuşuyor.
Signal ayrıca, gönderdiğiniz fotoğraflardaki yüzleri otomatik olarak bulanıklaştırma yeteneği de dahil olmak üzere gizlilikle ilgili diğer yerleşik özelliklere sahiptir.
Gizlilik söz konusu olduğunda Signal açık bir avantaja sahip olsa da Telegram, Signal’in sahip olmadığı çeşitli özellikleri sunar.
Telegram’da bir grup sohbetinde 200.000’e kadar kişi olabilir. Signal’de en fazla 1000 kişi olabilir. Telegram’da boyutu 2 GB’a kadar olan dosyaları aktarabilirsiniz. Signal’de yalnızca 100 MB boyutuna kadar olan dosyaları aktarabilirsiniz.
Telegram, bulut mesaj senkronizasyonu sunar; hatta web’de Telegram’da oturum açabilir ve konuşmalarınıza devam edebilirsiniz. Bu bir ödünleşmedir – konuşmalarınızın tümünün cihazlarınızda yerel olarak depolandığı Signal’den farklı olarak, konuşmaların tümü Telegram’ın sunucularında depolanır. (“Gizli Sohbet” başlatmadığınız sürece)
Telegram, konuşmalara bot eklemenize izin verir, grup sohbetleri için botlar genellikle bir çok avantaj sağlar. Signal, botlara sahip değildir. Genel olarak, Telegram uygulaması daha fazla çıkartma paketi, animasyonlu çıkartma ve konuşmalarınız için özelleştirilebilir arka plan resimleri ile daha parlak bir arayüze sahiptir.
İletişimleriniz için maksimum gizlilik konusunda ciddiyseniz, Signal’i seçebilirsiniz.
Telegram’ın bazı özellikleri size hitap ediyorsa, örneğin botlar, çok büyük grup sohbetleri veya daha büyük dosyaların aktarımı istiyorsanız, bu Telegram’ı kullanmak için iyi bir argümandır.
Elbette hangi hizmeti kullanacağınız, arkadaşlarınızın, ailenizin, iş arkadaşlarınızın ve konuşmak istediğiniz diğer kişilerin hangi hizmeti kullandığına da bağlıdır. Hatta farklı insanlarla konuşmak için her ikisini de kullanabilirsiniz. Her ikisini de denemekten çekinmeyin.
Sonuç olarak, söz konusu gizlilik olduğunda Signal veya Telegram, WhatsApp ve Facebook Messenger’ı geride bırakıyor. Elbette hem Signal hem de Telegram zamanla değişiyor ve yeni özellikler kazanıyor. Hangisini tercih ettiğinizi görmek için kendi araştırmanızı yapmaya ve onları kurcalama devam edin. 😊
Telegram Hesabı Kalıcı Olarak Nasıl Silinir?
Telegram’da Buton Nasıl Oluşturulur?
Telegram’da Telefon Numarası Nasıl Gizlenir?
Telegram’da Spam Engeli Nasıl Kaldırılır?
Yorum Yaz