e
sv

İsviçre Ordusu, Telegram’ı Yasakladı!

avatar

Mert

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Son zamanlarda, güvenlik nedeniyle ordu, WhatsApp, Signal, Telegram ve Co. gibi haberleşme uygulamalarını resmi iletişim için yasakladı. Şimdi, çalışanlar arasındaki işbirliğini geliştirmek için yeni bir araç kullanmak istiyorlar ve Microsoft Teams ile çalışmaya başladılar.

Orduda, milis subayları bilgisayar çalışmalarını genellikle kendi dizüstü bilgisayarlarında yaparlar. Resmi olmayan kanallar aracılığıyla iletişim veya veri alışverişi yapılması alışılmadık bir durum değildir. Bu nedenle, İsviçre ordusu geçtiğimiz günlerde resmi iletişim için WhatsApp, Signal, Telegram ve Co.’nun kullanımını yasakladı (Computerworld bildirdi).

“Bugüne göre bir gelişme var”

Ordunun, güvenlik endişeleri nedeniyle bazı habercilerin kullanımını yasakladıktan sonra ve IT grubunun da tabi olduğu Amerikan “Bulut Yasası”na açıkça atıfta bulunduktan sonra Microsoft’a güvenmesi oldukça şaşırtıcı. 

“NZZ”, orduda dijitalleşme program yöneticisi Carlo Dietiker ile konuştu. “Bu durum tamamen kontrolsüz bir durumdan, düzenlenmiş bir ortama adım atmakla ilgili” diyor. Kesin bir giriş durumunda, ordu Microsoft ile bir sözleşme imzalayacak ve bu nedenle Dietiker’e göre verilerin yasal sahibi olacak ve kullanıcı hesaplarını da yönetebilecek. Tüm bunların yanı sıra veriler Microsoft’un İsviçre veri merkezlerinde saklanacak. Dijitalleştirme program yöneticisine göre, Microsoft ekiplerini ordunun kendi sunucularında çalıştırmak mümkün değil.

Yalnızca en düşük güvenlik düzeyine sahip veriler Teams’e taşınır

Yine de ordu, işbirliği aracını kullanırken dikkatli davranıyor. Dietiker’in gazeteye açıkladığı gibi, hazırlık raporları, eğitim belgeleri veya birliklere verilen günlük emirler gibi, yalnızca üç güvenlik seviyesinden (“dahili”) en düşük olan veriler burada saklanabilir. 2. seviye (“gizli”) verilerin bir gün paylaşılıp paylaşılmayacağı hala belirsiz.”NZZ”nin sonuç bölümünde yazdığı gibi, pilot proje için harcanan çaba sınırlıdır. Kurulum da dahil olmak üzere yazılımın satın alınması yaklaşık 50.000 CHF’ye mal oldu ve halihazırda bir çerçeve anlaşması bulunan bir BT hizmet sağlayıcısı tarafından gerçekleştirildi. Pilot proje Mayıs ayına kadar devam edecek ve ilk deneysel değerleri sağlamalıdır. Dietiker, “Yeni yazılımın herhangi bir katma değer sağlamadığını fark edersek projeyi tekrar durdurabiliriz” diyor.

Benzer İçerikler
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
Makale göwnderim sistemimize hoş geldiniz

Galeri Alanı

828 x 478